7 FELURI PRIN CARE A PROTEJA SăNăTATEA VEDERII DUMNEAVOASTRA

7 feluri prin care a proteja sănătatea vederii dumneavoastra

7 feluri prin care a proteja sănătatea vederii dumneavoastra

Blog Article


11 metode de a proteja sănătatea vederii dumneavoastraDe-a lungul timpului, afecțiunile oculare pot afecta serios calitatea vieții și pot crește riscul de tulburări depresive, diabet dar și alte afecțiuni. Însușirea unor obiceiuri simple, cotidiene, poate ajuta să-ți menții vederea și să reduci riscul de afecțiuni în viitor.

Prin acest material îți spunem ce sunt cele mai importante modalități de a poți avea ochii tăi. Cel mai important lucru de reținut constă în programarea la un consult optometric fără costuri în București pentru a verifica că vederea ta sunt realmente sănătoși.

Folosește ochelari de soare


Expunerea ochilor la razele ultraviolete (UV) poate provoca daune în timpului. Utilizarea ochelariilor de protecție solară poate bloca radiațiile ultraviolete dăunătoare, scăzând riscul de boli oculare cum ar fi cataracta, arsurile de soare dar și cancerele oculare. Lentilele închise la culoare pot oferi cea mai bună Alege ochelari soare de firma pentru calitate ?i durabilitate. protecție împotriva razelor solare.

  Îndepărtează privirea de ecranul calculatorului


  Focalizarea la monitor ori al telefonului pentru prea mult timp poate provoca:
 1. oboseală vizuală

 2. vedere neclară

 3. dificultăți de focalizare la distanță

 4. uscăciune oculară

 5. cefalee

 6. dureri de gât, spate și umăr.


Pentru a-ți menține sănătatea oculară:asigură-te că rețeta ochelarilor sau a lentilelor de contact este bună.
în cazul în care oboseala oculară persistă, consultă-te cu medicul oftalmolog sau un optometrist.
reglează monitorul pentru a fi la nivelul ochilor cu cu partea superioară a monitorului. Acest lucru îți permite să privești ușor în jos la ecran.
alege un scaun confortabil, cu suport lombar. Așază-te astfel încât picioarele să fie pe podea.
dacă ai ochii uscați, clipește mai mult sau aplică lacrimi artificiale.
fă pauze pentru ochi la fiecare 20 de minute. Focalizează un obiect aflat la 6 metri distanță pentru 20 de secunde. Ridică-te de pe scaun cel puțin la fiecare 2 ore și fă o pauză de 15 minute.

Timpul îndelungat în proximitatea ecranelor nu este singurul mod de a-ți obosi ochii. Când citești o carte, probabil o ții aproape de ochi pentru perioade îndelungate. Și această activitate poate duce la miopie, ceea ce indică că lucrurile la distanță sunt neclare, pe când cele de aproape sunt clare. Se sugerează să faci pauze în timpul lecturii.

Practică exerciții fiziceActivitatea fizică regulată pot aduce beneficii pentru sănătatea ochilor (susțin sănătatea vaselor de sânge și reduc riscul de a dezvolta glaucom și retinopatie diabetică). Se recomandă minimum 150 de minute de exercițiu aerobică moderată pe săptămână, precum și două zile de exerciții de forță pentru mușchii tăi. De asemenea, este util să practici exerciții oculare pentru a diminua oboseala și încordarea ochilor în timp ce stai la birou.

Petrece timp afarăCopiii și adulții trebuie să iasă des afară, chiar dacă fac exerciții fizice în interior. Minorii care stau în aer liber prezintă un risc mai mic de a dezvolta miopie în adolescență și la vârsta adultă.
Nu fuma


Fumatul este rău pentru sănătate. De asemenea, poate crește riscul de a dezvolta boli oculare precum cataracta sau degenerescența maculară senilă. Studiile viitoare ar putea indica dacă fumatul țigărilor poate provoca de asemenea glaucom, boala oculară Graves, afecțiuni oculare tiroidiene și retinopatie diabetică.

Este bine sa ai dieta cat mai echilibrată


Hrana pe care o consumi zilnic poate spori sănătatea ochilor. Includerea în dietă a alimentelor bogate în vitamina A, vitamina C, vitamina E, betacaroten, omega-3, luteină, zeaxantină și zinc poate stimula creșterea celulelor, diminua inflamația oculară și limita radicalii liberi care dăunează ochilor. Pentru a asigura nutrienții potriviți pentru ochi, adoptă o dietă echilibrată, adăugând în dieta obișnuită unele dintre aceste alimente:


 • vitamina A, betacaroten: caise, morcovi, pepene galben, cartofi dulci, ardei roșu, ricotta, mango;

 • vitamina C: grapefruit, portocale, lămâi, mandarine, piersici, căpșuni, roșii, roșii, ardei gras roșu;

 • vitamina E: avocado, migdale, unt de arahide, germeni de grâu, semințe de floarea-soarelui;

 • omega-3: sardine, somon, ton, păstrăv;

 • luteină, zeaxantină: varză, broccoli, ouă, mazăre, varză kale, spanac, salată verde, frunze de napi;

 • zinc: fasole, mazăre, carne roșie slabă, stridii, cereale fortificate, carne de pasăre.


Evită să te freci la ochi.


Oboseala oculară și ochii uscați te pot face să vrei să te freci ochii. Această acțiune poate duce la dificultăți precum vederea redusă sau neclară, dureri de cap, umflături, fotofobie. Un alt pentru a evita frecatul ochilor este acela că microbii sau virușii de pe mâini sau mâini ar putea cauza la conjunctivită. În loc să îți freci ochii, folosește lacrimi artificiale (lacrimi artificiale).

Spală-te pe mâini.


Este indicat să te speli mereu pe mâini înainte de a-ți atinge chipul sau ochii și de a gestiona lentilele de contact. Aproximativ o treime dintre utilizatori dezvoltă complicații, unul din cinci cazuri de infecție cauzate de contactele ducând la leziuni ale corneei.

Îndepărtează machiajul.


După o zi lungă, ultima activitate la care te-ai putea focusa este să te demachiezi. Cu toate acestea, prin acest gest, îți protejezi ochii și scazi probabilitatea de inflamație a pleoapelor sau de inflamație a pleoapelor. De asemenea, ar trebui să urmezi recomandări de machiaj care îți pot proteja tenul și vederea, cum ar fi utilizarea produselor făcute special pentru zona oculară, schimbarea periodică a machiajului (mai ales după unei infecții oculare), abținerea de la aplicării produselor în zona interioară a pleoapelor și evitarea folosirii produselor de machiaj în comun cu alte persoane. Dacă utilizezi peri sau aplicatoare pentru a aplica machiajul în zona ochilor, spală-i în mod regulat.

Programează-te la un control oftalmologic detaliat.


Poate că ești de părere că ai o vedere bună sau că ochii tăi sunt sănătoși, dar vizita la medicul oftalmolog pentru un examen oftalmologic complet cu dilatare a ochilor este singura modalitate de a fi cu adevărat cert. În decursul unui control oftalmologic complet, medicul specialist pune soluții în vedere pentru a mări sau extinde pupila, pentru a lăsa mai multă lumină să intre în ochi. Acest proces îi permite oftalmologului să se focalizeze la retina și să îi inspecteze pentru a verifica dacă există urme de degradare sau de afecțiuni. Ești eligibil pentru control gratuit la unul dintre punctele prezente pe platforma noastră.

Controlează-ți glicemia.


Majoritatea cazurilor de pierderea vederii cauzată de diabet poate fi prevenită. Întreabă medicul ce trebuie să faci pentru a gestiona glicemia, tensiunea arterială și colesterolul.
Zahărul din sânge: nivelul standard al zahărului din sânge la persoane mature este în intervalul 70-100 mg/dl (pe nemâncate).
Presiunea arterială: este un factor de risc cardiovascular. Tensiunea ar trebui să fie mai mică de 140/90 mmHg pentru majoritatea oamenilor.
Colesterol: lipidele LDL (lipidele „rele”) se depozitează și blochează vasele de sânge. Colesterolul HDL sau lipidele „bune” facilitează eliminarea colesterolului „rău” din vasele de sânge.
Întreabă medicul care ar trebui să fie nivelul optim al lipidelor.

Păstrează un indice de masă corporală optim.


Supraponderabilitatea și obezitatea înmulțesc riscurile de a contracta diabet și alte afecțiuni sistemice, care pot conduce la deficiențe vizuale (boala diabetică oculară sau glaucomul). Dacă ai probleme în menținerea unei mase corporale adecvate, consultă un specialist.
Informațiile conținute în acest articol au doar un scop educațional și didactic și nu reprezintă un sfat medical sau de profilaxie. Consultă întotdeauna unui specialist sau unui oftalmolog cu privire la orice nelămurire pe care o ai despre sănătatea ochilor tăi.


Report this page